Supradoză – ARAS

Supradoza 

O complicație deosebit de periculoasă în cursul unei  tulburări legate de consumul de substanțe psihoactive  este supradoza, care, dacă nu este tratată în timp util, poate duce la deces. Deși opioidele sunt responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de supradozaj, există o recunoaștere sporită a implicării altor droguri, inclusiv a alcoolului și a combinațiilor de medicamente. 

Riscuri și consecințe asociate cu efectul farmacologic al substanțelor psihotrope

Atenție! Drogurile vândute ilegal sunt cel mai adesea amestecuri de substanțe diverse, cu potențial toxic, unele chiar letal, asupra organismului. Chiar dacă nu ar fi sau nu sunt amestecate, drogurile au o serie de acțiuni nocive asupra organismului, în special din cauza faptului că afectează activitatea nervilor și implicit funcționarea unor organe si sisteme/ aparate ale organismului: inima și aparatul cardio-vascular, ficatul, rinichii, aparatul digestiv etc. 

Consumul de droguri combinate poate crește efectul acestora (dacă sunt din aceeași clasă de substanțe psihoactive), și/sau le poate masca efectul, în ambele situații riscul de supradoză fiind mai mare. 

Drogurile stimulante (Uppers): ecstasy (MDMA), cocaina, metamfetamine, amfetamine , cathinone  

Notă: metamfetaminele, amfetaminele , cathinonele  sunt substanțe de sinteză

Stimulantele sunt droguri care accelerează procesele organismului, inclusiv ritmul cardiac și ritmul respirator si scad pofta de mâncare. Utilizatorii de mefedronă (un drog din categoria cathinonelor) raportează bătăi neregulate sau accelerate ale inimii care pot dura ceva timp după administrarea medicamentelor. Pot avea vedere încețoșată, bufeuri și tensiune musculară, în special la nivelul maxilarului și al feței, iar unii oameni raportează că degetele și alte extremități au căpătat o paloare albăstruie. La unii oameni, și mai ales pe măsură ce rezervele de energie ale corpului se epuizează, sentimentele de anxietate, iritabilitate și neliniște sunt frecvente. A lua mult, mai ales pe parcursul a câteva zile, poate produce panică și paranoia. Acest lucru se întâmplă de obicei odată ce drogul este eliminat din organism. Efectul de stimulare foarte intens poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care au probleme cu inima sau cu tensiunea arterială.

Supradoza poate surveni ca urmare a leziunilor cerebrale, a accidentului vascular cerebral.

Drogurile  depresoare: opioide (heroină, morfină, oxicodonă, hidrocodonă, fentanil), benzodiazepine 

Notă: Heroina este un derivat semisintetic făcut din morfină și  face parte dintr-un grup de droguri numite „opiacee”, derivate din opiu

Heroina și alte opiacee sunt medicamente sedative care deprimă sistemul nervos. Ele încetinesc funcționarea corpului și sunt puternic analgezice. Reduc ritmul respirator (și pe cel cardiac). Utilizarea inițială poate duce la amețeli, greață și vărsături, dar aceste reacții neplăcute dispar cu utilizarea regulată. Cu doze mari, sedarea preia controlul și oamenii devin somnoroși. Dozele excesive pot produce stupoare și comă și chiar moartea din cauza insuficienței respiratorii. Efectele fizice ale consumului de heroină pe termen lung sunt rareori grave în sine, dar pot include constipație cronică, menstruații neregulate pentru femei și posibil pneumonie și scăderea rezistenței la infecții.  Benzodiazepinele încetinesc reacțiile oamenilor și îi pot face să se simtă somnoroși, letargici. De asemenea, pot duce la probleme de concentrare, dureri de cap, vertij și pierderea libidoului.

Supradoza poate surveni ca urmare a stopului respirator.

Semnele care pot indica o supradoză sunt următoarele:

  • persoana pare adormită sau inconștientă;
  • are buzele și fața palide/albastre (cianoză);
  • are probleme respiratorii.

În situația în care este identificată o persoană care prezintă aceste semne trebuie urmați următorii pași:

1.Încercați să comunicați cu aceasta (strigați-i numele sau împingeți cu degetul pieptul acesteia);

2.Dacă nu răspunde la stimuli, sunați imediat la 112 pentru a solicita sprijin de specialitate;

3.Asigurați-vă că nu este nimic în cavitatea bucală care ar putea obstrucționa căile respiratorii superioare (dinți falși sau resturi de vomă);

4.În situația în care persoana nu mai respiră, încercați să aplicați măsurile de resuscitare (dacă le cunoașteți);

5.Puneți persoana în poziția de siguranță pentru a fi siguri că persoana va avea căile respiratorii libere;

6.Rămâneți cu persoana până la sosirea ambulanței pentru oferi toate informațiile pe care le cunoașteți (substanța administrată, de cât timp este inconștientă).

Poziția de siguranță:

  1. așezați persoana pe spate cu mâna dreaptă în dreptul capului;
  2. puneți mâna stângă peste piept astfel încât fața dorsală a mâinii să se sprijine pe obrazul drept;
  3. ridicați genunchiul drept;
  4. țineți mâna stângă fixă și trageți de genunchiul drept până când reușiți să întoarceți persoana pe partea dreaptă.

RESURSE DISPONIBILE
Meniu
Sari la conținut