Reducerea riscurilor – ARAS

Reducerea riscurilor legate de substanțele consumate 

Injectarea drogurilor afectează frecvent sângele și circulația sangvină, favorizând  formarea de cheaguri de sânge,  insuficiență venoasă, ulcer varicos, risc de blocare a vaselor de sânge (emboliile pulmonare, cardiace, cerebrale, fiind dintre cele cu risc de deces subit).  Aceste probleme nu dispar odată cu încetarea injectării, în foarte multe cazuri cauzând probleme pe toată durata vieții.  

Prizarea drogurilor (a cocainei, cathinonelor) poate cauza inflamația cronică a mucoasei nazale, pierderea mirosului, sângerare, probleme de înghițire, răgușeală, dureri extreme ale căilor nazale, gâtului și gurii. 

Bolile infecțioase  

Utilizarea în comun a obiectelor pentru preparea, injectarea sau prizarea drogurilor, poate duce la transmiterea infecțiilor cu HIV, cu virusurile hepatitelor virale B și C, a sifilisului sau altor microbi care se transmit prin injectare. 

Evitați să combinați substanțele pe care le consumați, întrucât efectul lor se poate suprapune (dacă sunt din aceeași categorie adică stimulante sau depresoare),  sau se poate  masca reciproc (dacă sunt din categorii diferite, adică stimulante cu depresoare) și există riscul să vă administrați prea mult din unul sau din amândouă. Combinând drogurile se poate depăși capacitatea de funcționare a organismului și consumatorul intră în stare de supradoză cu risc de stop respirator,  infarct, accident vascular cerebral, alte efecte nocive severe. 

Testați substanța pe care o consumați (tăria și efectul acesteia), utilizând inițial o cantitate mică și așteptați câteva minute înainte de administrarea  propriu-zisă, pentru a verifica cât de intens  este efectul. Drogurile utilizate ilegal pot avea în compoziție alte droguri decât cel solicitat (de exemplu fentanil), substanțe toxice sau substanțe de umplutură (lapte praf, cafea solubilă, var, comprimate de uz medical pisate etc). 

Pregătiți un loc liniștit și bine luminat în care să nu fiți deranjați, dacă se poate. A fi suprins, sau adminstrarea prea rapidă pot duce la supradoză sau greșeli în administrare, de exemplu injectarea în arteră în loc de venă. 

Consumați în prezența unei alte persoane care să poată interveni chemând serviciul de asistență medicală de urgență, în caz de supradoză sau alte probleme care survin în timpul sau după consum. 

Injectarea corectă 

Pregătirea – Echipamentul de injectare să fie steril. Seringa și acul (poate fi seringă cu ac încorporat) trebuie să fie de unică folosință. Ideal ar fi să fie desfăcut ambalajul cu puțin înainte de injectare.  
Acul nu trebuie să atingă decât preparatul injectabil, evitându-se atingerea altor obiecte sau zone ale corpului care nu sunt dezinfectate (se poate contamina și se vor introduce în organism microbi care pot cauza infectarea leziunii de injectare).  
Prepararea amestecului injectabil să se facă cu apă distilată sau ser fiziologic, sau măcar apă îmbuteliată sau de la robinet. Evitarea utilizării apei din alte surse (ploaie etc). 
Să se utilizeze un filtru special pentru filtrarea amestecului injectabil.  Este ideal să se tragă în seringă un lichid cât mai limpede, fără particule solide, care, introduse în organism, pot cauza leziuni la nivelul vaselor de sânge, în inimă, alte organe. 

Injectarea – Dezinfectarea zonei de injectare cu un tampon cu alcool izopropilic, steril, cu mișcări în spirală (de la mic la mare). 
Se verifică venele, zonele cu riscul cel mai mic fiind brațele. Venele cele mai vizibile, mai puțin lezate de injectare sunt cele care trebuie alese. Se verifică vena aleasă, alegând locul de injectare să nu fie într-o zonă cu valvă venoasă. Dacă este necesar, puneți un garou în zona superioară a brațului. 
Injectarea se face sub un unghi mic, 15-30 ͦ, și dacă s-a aplicat un garou, acesta se desface imediat după injectare. 
Oprirea micii hemoragii de injectare se face cu un tampon steril fără alcool, se aplica apoi un mic tampon autoadeziv. 

RESURSE DISPONIBILE
Meniu
Sari la conținut